Een voorbeeld van de Ten Steps

Jimmy FrerejeanNederlands

Een interessante publicatie beschrijft een goed voorbeeld van de toepassing van de Ten Steps. Dit paper beschrijft hoe een ontwerpteam van Universiteit Twente en Universiteit Maastricht de Ten Steps gebruikten om een training te ontwikkelen voor basisschoolleerkrachten. Deze training hielp leerkrachten om differentiatievaardigheden op te doen en te leren omgaan met verschillende leerbehoeften van leerlingen. Om te ontdekken wat goed differentiëren eigenlijk inhield, zijn experts betrokken bij het ontwerpproces en is een cognitieve taakanalyse uitgevoerd. De auteurs combineerden de resultaten van deze analyse met ontwerpprincipes uit de literatuur om tot een trainingsblauwdruk te komen voor leren op de werkplek. Ze demonstreren de beslissingsprocessen die nodig zijn in een systematisch ontwerp van de vier componenten: leertaken, ondersteunende informatie, procedurele informatie, en deeltaakoefening. Het paper bevat ook de uiteindelijke 4C/ID blauwdruk van het vijf-maanden-durende professional development programma. De publicatie is Engelstalig.

Lees “Ten steps to 4C/ID: training differentiation skills in a professional development program for teachers”

Instructional Science

Jimmy Frerejean, Marieke van Geel, Trynke Keuning, Diana Dolmans, Jeroen J. G. van Merriënboer & Adrie J. Visscher